2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Nagyot nőtt a Petrom részvényeinek árfolyama, mert módosították az offshore törvényt

 utolsó frissítés: 11:06 GMT +2, 2018. szeptember 25.

Nagyot nőtt az OMV Petrom részvényeinek árfolyama az elmúlt héten a Bukaresti Értéktőzsdén - hívja fel a figyelmet a Ziarul Financiar. A vállalat papírjai múlt héten 11%-kal erősödtek, és mivel a kőolaj hordónkénti áraiban nem volt kiugró változás az elmúlt időszakban, a lap szerint egyértelműen belföldi folyamatokkal magyarázható az erősödés.

A gazdasági lap szerint a kiugró eredmény vélhetően annak köszönhető, hogy múlt héten két, a vállalatnak is kedvező módosító javaslatot tettek be az úgynevezett offshore törvénybe, amely a kőolaj-koncessziós megállapodások tulajdonosainak a tengeri olajmezők feltárására, fejlesztésére és kiaknázására irányuló tevékenységét, valamint a tengeri olajszondák működését szabályozza.

A tervezetet egyébként hétfőn a szenátus első házként el is fogadta. A jogszabály-tervezetet 81-en támogatták szavazatukkal, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 9 szenátora ellene szavazott, 15-en tartózkodtak.

A két fontosnak tűnő módosító javaslatot a PSD-s Marin Gheorghe szenátor jegyzi. Az egyik szerint a upstream (kutatás-termelés) befektetései leírhatóak lesznek azokból a plusz adókból, amelyeket a gázpiac liberalizálása miatt vetettek ki a vállalatokra. A másik módosítás azt írja elő, hogy a többletadó mértéke, és az a kvóta, amely szerint a kitermelt földgázt helyi piacon kell értékesíteni, a megkötött szerződések futamideje alatt változatlan marad. Elemzők úgy kommentálták a két módosító javaslatot a Ziarul Financiarnak, hogy a vállalatok adóterhének csökkentése mellett legalább annyira fontos, hogy a vállalatok kiszámíthatóbban gazdálkodhatnak.

Az OMV Petromnak egyébként 2005 óta nem volt ilyen jó hete a tőzsdei kereskedésben.

Miért fontos az offshore törvény?

A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését. Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki. (zf)

OMV Petrom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac