2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Kelemen Hunor: nincs már vita abban, hogy a jövedelemadó az önkormányzatoknál marad

 utolsó frissítés: 21:06 GMT +2, 2018. december 17.

Nincs már vita abban, hogy a személyi jövedelemadóból származó bevételek teljes egészében az önkormányzatoknál maradnak. Azzal kapcsolatban viszont még nem sikerült elfogadható megoldást találni, hogy milyen legyen a visszaosztás aránya - mondta hétfőn Kelemen Hunor azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen bejelentette, hogy új elnöki mandátumot pályáz meg az RMDSZ következő tisztújító kongresszusán.

Az RMDSZ elnöke már korábban is beszélt arról, hogy a szövetség nem tudja jelenlegi formájába támogatni a 2019-es állami költségvetést. Kelemen a hétfői sajtóbeszélgetésen is elmondta, hogy nem tartják jó megoldásnak a pénzügyminisztérium javaslatát, amely szerint a megyei önkormányzatokat kihagynák a személyi jövedelemadó visszaosztásából. Azt is kiemelte problémakaként, hogy a tervezet jelenlegi formája szerint sok önkormányzat kevesebb pénzt kapna, mint kapott 2018-ban vagy 2017-ben.

Az RMDSZ elnöke szerint több elképzelés is van arra vonatkozóan, hogy miként lehetne javítani a jövedelemadó visszaosztásának arányán. Próbálkoznak olyan megoldásssal, amely az eredeti javaslatban szereplő 60% helyett (a megyeközpontoknak ennyit osztanának vissza a teljes jövedelemadó-bevételből) 55%-ot hagyna a megyeközpontoknál, a visszaosztásban pedig 5%-ot a megyei önkormányzatok kapnának meg, hogy az összeget szétosszák a kisebb települések között.

Nem csak a jövedelemadóból származó visszaosztás módjával, hanem a beruházásokra tervezett összegekkel sem értenek egyet. Kelemen elmondta, nem tudják elfogadni azt sem, hogy a jelenlegi javaslatok szerint jóval kevesebb pénz jusson 2019-ben megyei utakra, mint 2018-ban. Kiemelte ugyanakkor annak fontosságát is, hogy a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) működtetéséhez, valamint a nagy infrastruktúrális projektek, a "puzzle-szerű autópálya építés" folytatásához szükséges pénz biztosítva legyen.

Kelemen Hunort a nemrégiben bejelentett, 10 milliárd eurós fejlesztési alapról is kérdezték, amelyet a kabinet sürgősségi kormányrendelettel szeretne létrehozni. "Még azt a rendeletet nem láttuk értelmezhető formában, nem sok részletet tudunk. Nem a nagy, hanem a kisebb önkormányzatok lennének a haszonélvezői. Egy ilyen alapra természetesen nagy szükség lenne a felzárkóztatás miatt, de a kérdés elsősorban az, hogy lesz-e pénz rá. Ez a 10 milliárd euró ugyanis eszméletlenül nagy összeg" - mondta Kelemen Hunor. (hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális