2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A kormány azt szeretné, hogy az ExxonMobil kiszálljon a fekete-tengeri földgáz-projektből

 utolsó frissítés: 17:47 GMT +2, 2019. november 18.

Az új energiaügyi miniszter, Virgil Popescu nyilatkozatában azt javasolta, hogy az állami részvényekkel rendelkező Romgaz földgázipari vállalat mérlegelje az amerikai ExxonMobil birtokában lévő fekete-tengeri gázprojekt részesedésének átvételi lehetőségét, „mivel a pletykák szerint az Exxon amúgy is ki akarna lépni.”

Egyébként a Neptun elnevezésű földgáz-lelőhely az egyik legnagyobb a térségben, a becslések szerint az itt található földgáz 10 és 20 év közötti perióduson keresztül fedezhetné az ország igényeit. A kitermeléshez szükséges beruházás értéke nagyjából 1 milliárd dollárra tehető.

Popescu elmondta, hogy felveszik a kapcsolatot a Romgaz vezetőségével, mivel még nem teljesen biztos, hogy a Romgaz megtudja venni a jogokat.

Az Exxon szándékát illetően Popescu megerősítette, hogy a minisztérium kapott egy levelet az amerikai cégtől, de arról még nem konzultáltak.

A Romania-Insider szerint a parlament ipari bizottságának vezetője, a PSD-s Iulian Iancu nemrégiben támogatta azt az ötletet, hogy a Romgaz átvegye az Exxontól a részét ebben a projektben.

A Romgaz Románia legnagyobb földgáz-kitermelője, míg az OMV Petrom a második a piacon. A román állam részvényese az OMV Petromnak is, ennek 20%-át birtokolja jelenleg. Az OMV Petromot az osztrák OMV csoport irányítja, ők nemrégiben nyilatkozatukban kijelentették, hogy továbbra is érdekeltek a fekete-tengeri földgáz kitermelésében.

OMV PetromFekete-tengerföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális