2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Negyedik helyen végzett a székelyudvarhelyi csapat a PénzSztár döntőjében

 utolsó frissítés: 13:36 GMT +2, 2019. december 11.

Negyedik helyen végzett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium GiMilliomosok fantázianevű csapata a PénzSztár elnevezésű verseny döntőjében.

A Kiss Péter, Gagyi Levente Lóránt, Ilkei Árpád és Krizbai Kázmér alkotta csapat harmadik éve nevez be erre a többfordulós versenybe. Az előző években is az erdélyi csapatok között mindig megállták a helyüket, de az idén egyetlen határon túli csapatként a döntőig küzdötték magukat.

"A dobogóról éppen lemaradni sosem kellemes, de a legnagobb eredmény az önmagunk felett aratott győzelem. Az általunk kitűzött célt ebben a versenyben többszörösen felülmúlta a csapat. A hatfordulós versenyben jómagam a negyedik fordulóig terveztem. Ehelyett a fiúk a döntőig küzdötték magukat és ott is tisztességgel megállták a helyüket. A negyedik fordulóban lenni azt jelenti, hogy Erdélyből és a határon túliak között ott vagyunk a legjobbak között. A döntős 4. hely azt jelenti ehhez képest, hogy még az anyaországi legjobb 8 csapatból négyet sikerült megelőzni. Persze nagy öröm lett volna a dobogón állni, de nagyon jó ott lenni a legjobbak között.

Másrészt azért fontos ez számunkra, mert elméleti gimnáziumból érkeztünk. A döntősök között olyan csapatok is vannak, akiket 3-4 szaktanár készít fel a versenyre. Nálunk pedig heti egy órában tanulnak közgazdaságtant. A döntősök nyertek olyan szakmai képzéseken való részvételi jogot, a tárgyi ajándékokon kívül, amelyet elvégezve még több tudással gazdagodnak. A munkaerőpiacon később lehet, hogy nem a dobogós helyezés fog nyomni a latban, hanem a mögötte rejlő tudás és az a kapcsolati tőke, amit egy-egy ilyen tréningen tovább bővíthetnek" – mondta el Dimén-Varga László, a csapat felkészítő tanára.

A verseny honlapja szerint az idén benevezett több mint 1000 csapat közül a fináléba jutott legjobb 5 teamnek a döntőben is változatos feladatokat kellett teljesítenie. Egy újonnan induló befektetési alap portfólióját kellett összeállítaniuk, és egy kördiagram segítségével bemutatniuk, megindokolva annak eszközosztályok szerinti megoszlását. Ki kellett fejteniük, hogy egy adott pénzügyi, gazdaságpolitikai vonatkozású esemény milyen okokból következett be. Az Európai Bizottság különböző tagjaival kellett képzelt televíziós interjút készíteniük, amelyből ki kellett derülnie, hogy milyen kulcsfeladatai lesznek a szóban forgó biztosnak, hivatali idejének öt évében.

Idén sem hiányzott a döntőből a szópárbaj, melynek keretében a csapatoknak egymással szemben kellett megvédeniük ellentétes álláspontjaikat, de volt számítás, definíció, becslés és egy pénztörténeti feladat is.

A csapatok "kockára tehették tudásukat", amikor az egyik játékban színes kockák közül húztak, majd a kihúzott kockával dobtak, és az így meghatározott témájú és sorszámú villámkérdéseket kellett megválaszolniuk.

A csapatok teljesítményét öttagú szakmai zsűri értékelte: dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója, dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, volt jegybankelnök és Toldi Balázs, a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

A PénzSztár verseny döntője 2019. december 10-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében került megszervezésre. (közlemény, hírszerk.)

Székelyudvarhely
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális