2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Román-amerikai kormányközi megállapodás született a cernavodai atomerőmű bővítéséről

 utolsó frissítés: 13:50 GMT +2, 2020. október 10.

Kormányközi megállapodást írt alá pénteken Virgil Popescu energiaügyi tárcavezető Dan Brouillette amerikai energetikai miniszterrel a Románia nukleárisenergia-fejlesztési programjának bővítésében és kiterjesztésében történő együttműködésről.

A megállapodás értelmében Románia amerikai technológiával valósítja meg a cernavodai atomerőmű bővítését, azaz a 3-as és a 4-es blokk megépítését, továbbá az 1-es reaktor korszerűsítését. "Ugyanakkor szeretnénk, hogy az amerikaiak mellett partnereink legyenek ebben a kanadaiak és a franciák is" - idézi a minisztérium közleménye Virgil Popescu tárcavezetőt.

A miniszter szerint a cernavodai atomerőmű 3-és a 4-es reaktorát az 1-es és 2-es blokknál is alkalmazott CANDU 6 technológiával építik meg.

Románia történetének legnagyobb ipari beruházásához amerikai pénzintézetek - köztük az Exim Bank - bevonásával kötnek legalább hétmilliárd dolláros hitelszerződést. Az atomerőmű-bővítést az amerikai AECOM vállalat fogja koordinálni egy bővebb észak-atlanti együttműködés keretében, amelybe kanadai és francia cégeket is bevonnak.

Popescu szerint a stratégiai jelentőségű megállapodás előkészítését Klaus Johannis tavaly augusztusi washingtoni látogatása alapozta meg, amikor az amerikai-román stratégiai partnerség fejlesztéséről írt alá megállapodást Donald Trump amerikai elnökkel. A román elnök akkor kifejezte reményét, hogy a politikai és a katonai-biztonsági együttműködés mellett a román-amerikai gazdasági - főleg energiaipari és nukleáris - együttműködés is új lendületet kap.

A PSD-s kormány tavaly májusban a China General Nuclear Power Corporationa kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítéséről. A kínaiakkal 2013-ban, a Victor Ponta vezette kormány kezdte el a tárgyalásokat az erőműbővítésről.

A tavaly ősz óta hivatalban lévő PNL-s kisebbségi kormány felkérésére a cernavodai atomerőművet működtető Nucleareletrica állami vállalat idén júniusban felmondta az együttműködést a kínai vállalattal, és bejelentette, más lehetőségeket keres a bővítésre.

Bukarest 2013 előtt több tendert is kiírt a cenavodai 3-as és 4-es blokk megépítésére, de jelentkezők híján, vagy visszalépésük miatt sorozatosan el kellett halasztania a bővítést.

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel az atomreaktorok Románia beépített villamosenergia-teljesítményének 6,9 százalékát teszik ki, és az ország jelenlegi (a tavalyi évben 55 TWh) villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne. (agerpres/mti)

atomreaktoratomenergiaenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális