2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Zöld átmenet, digitális átalakulás, autópályák - íme Románia helyreállítási terve

 utolsó frissítés: 22:49 GMT +2, 2021. március 19.

A kormány első olvasatban tárgyalta és közvitára bocsátotta Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervét (PNRR).

A 150 oldalas dokumentum részleteiről a kormányülést követően Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter beszélt sajtótájékoztatón, ahol kiderült, hogy a terv összeállításánál 1700-nál is több javaslatot vettek figyelembe, hat fő eleme közül pedig a szállítási infrastruktúra fejlesztésére, valamint környezetvédelemre költenek a legtöbbet. Előbbi területre 9,5 milliárd eurónyi forrást (közúti infrastruktúrára 4,4 milliárd eurót, vasúti fejlesztésekre 5 milliárd eurót), míg utóbbira 6,8 milliárd eurót különítenének el.

Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési terve hat fő komponensből vagy pillérből áll, ezek a következők:

1. Zöld átmenet
2. Digitális átalakulás 
3. Intelligens növekedés
4. Szociális és területi kohézió
5. Egészségügy és gazdasági, szociális és intézményi rezíliencia
6. Politikák a következő generáció, gyermekek, fiatalok számára

Az állam ezen pillérek mentén - amennyiben a tervre az Európai Bizottság is rábólint - 29,2 milliárd eurónyi forrást kap az EU-tól vissza nem térítendő támogatások és olcsó hitelek formájában.

Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter.

1. Zöld átmenet

Ennek a komponensnek a részeként 4 milliárd eurót költenének az országos vízgazdálkodási rendszerrel kapcsolatos reformokra, amelyek a vízhez való hozzáférés biztosítását, nagyszabású csatornázási fejlesztéseket, illetve öntözési rendszerek kiépítését jelentik. Ebből a pénzből finanszíroznák a talajerózió megelőzését célzó projekteket, valamint az aktív légköri beavatkozásokkal kapcsolatos terveket is.

A közvitára bocsátott tervezet szerint 1,5 milliárd eurót fordítanának a biodiverzitás védelmére és az ország erdősítésére. 1,3 milliárd euró kerülne leosztásra a szemétgazdálkodási reformokra, ebből az összegből konkrétabban a szelektív szemétgyűjtéssel és a körkörös gazdasággal kapcsolatos projektek kaphatnak finaszírozást.

A terv ezen komponensében 5 milliárd euró szerepel a vasúti szállítás, valamint a városi mobilitás fejlesztésénél, illetve 2,2 milliárd eurót fordítanának olyan felújítási munkálatokra, amelyek nem csak zölddé, hanem földrengésbiztossá is teszik a veszélyeztetett épületeket.

Megújuló energiaforrásokkal és energetikai hatékonysággal kapcsolatos projektekre is lényeges összeget, 1,3 milliárd eurót ír elő a tervezet.

2. Digitális átalakulás

A tervezet szerint az ország 780 millió eurót költene az oktatás digitalizálását célzó Képzett Románia programra, és 650 millió euró szerepel az 5G-hálózatokkal kapcsolatos fejlesztések mellett.

A tervezet ezen részében 2,59 milliárd euró szerepel olyan digitalizációs reformoknál, amelyek a közigazgatást érintik: kormányzati felhő (cloud) létrehozása, amelyekhez hozzáférése van a közintézményeknek, a közintézmények informatikai rendszerének egymáshoz való csatolása, digitális aláírások és identitások meghonosítása, valamint nagy hozzáadott értékű IT&C projektek finanszírozása szerepel a tervek között.

3. Intelligens növekedés

Az EU-s forrásokból 110 millió eurót fordítanának az állami nyugdíjrendszerrel kapcsolatos reformokra, valamint fiskális jellegű projektekre.

A magánvállalkozások beruházásaira, illetve a beruházások finanszírozására szolgáló pénzügyi eszközökre 2,405 milliárd eurót különítenének el. Ebből az összegből az állami vállalatoknál végrehajtott reformokra is költenének.

A helyreállítási terv ezen komponenséből is kapna finanszírozást a tervek szerint a Képzett Románia program: a forrásokat a duális oktatás meghonosítására, valamint a szakoktatás fejlesztésére költené a kormány.

A finanszírozás szempontjából Romániában mindig elhanyagolt kutatás-fejlesztés, illetve innovációs területekre 510 millió eurót különítenének el. 77 millió eurót kapna a Kreatív Románia program, az összegből kreatív iparági vállalatokat támogatnának.

A földgáz infrastruktúra fejlesztésére, illetve környezeti szempontokat is figyelembe vevő átalakítására 600 millió eurót fordítanának.

Közúti infrastruktúrára és autópályákra 4,5 milliárd euró kerülne leosztásra, igaz, Cristian Ghinea korábban azt nyilatkozta, hogy komoly diplomáciai csatára számít az Európai Bizottsággal, hiszen várhatóan messze Románia fordítaná a legtöbb pénzt ilyen célokra a helyreállítási alap forrásaiból.

4. Szociális és területi kohézió

A közvitára bocsátott tervezet szerint egészen magas összeget, 4 milliárd eurót különítenének el a települések rezílienciaépítési alapjába. A hátrányos helyzetű közösségek és telelpülések felzárkóztatására 400 millió eurót irányoznának elő.

Összesen 400 millió lejt fordítanának a turizmust fellendítő Románia Vonzó (România Atractivă) programra, míg 120 millió lejt költenének a România Velo kezdeményezésre, amely a kerékpárral és egyéb nem motorizált eszközökkel való közlekedést bátorítaná és tenné lehetővé.

A tervben 250 millió euró szerepel a szociális- és öregotthonok építésével kapcsolatos projektek mellett.

5. Egészségügy és gazdasági, szociális és intézményi rezíliencia

Ebben a komponensben 3 milliárd eurót költenének a kórházak fejlesztésére, valamint az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének javítására.

A válsághelyzetekre való felkészülés érdekében 700 millió eurós rezílienciaépítési eszközt hoznának létre.

A Képzett Románia program támogatásával 2 milliárd eurót különítenének el az iskolai és felsőoktatási infrastruktúra fejlesztésére.

Összesen 567 millió eurót költenének a feketemunka legyőzésére, valamint egy úgynevezett inklúzív minimumjövedelem bevezetésére. 148 millió euróból refomálnák meg a közigazgatást, illetve az egységes bérrendszert, növelnék a társadalmi párbeszéed és az igazságszolgáltatás hatékonyságát. A tervek szerint emellett 100 millió eurót fordítanának arra, hogy létrehozzák a civil társadalom rezílienciaépítési alapját.

6. Politikák a következő generáció, gyermekek, fiatalok számára

Ebben a pillérben 636 millió euró szerepel arra a célra, hogy a Képzett Románia program részeként csökkentsék a korai iskolaelhagyások arányát.

Ifjúsági és sport jellegű projektekre összesen 300 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatás szerepel.

Emellett a Képzett Románia program részeként 370 millió eurót költene az állam EU-s forrásokból bölcsődék építésére.

Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terve, amely Cristian Ghinea ígérete szerint hamarosan új, jobban csengő nevet kap, itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális