2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Módosítani kell Románia helyreállítási tervét, nem kapunk pénzt öntözési rendszerekre

 utolsó frissítés: 14:50 GMT +2, 2021. április 22.

Románia nem fog pénzt kapni öntözési rendszerek építésére az európai helyreállítási alapból, mivel az Európai Bizottság a román féllel folytatott tárgyalások során világossá tette, hogy a koronavírus utáni helyreállítást és ellenállóképesség kiépítését célzó eszköz nem ilyen típusú beruházások finanszírozására lett kitalálva - mondta el Dan Barna miniszterelnök-helyettes szerdán este a Román Televízió meghívottjaként. Barna szerint most Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervének módosítására lesz szükség, ez viszont nem meglepetés, várható volt, hogy az Európai Bizottságnak lesznek észrevételei.

Barna elmondta, Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter Brüsszelben az Európai Bizottság képviselőivel tárgyal a román helyreállítási tervről, amely közel 30 milliárd euróra tehető, és amelyet a 2026-ig elköltendő támogatások lehívásához a brüsszeli testületnek is el kell fogania.

"A tárgyalások egyes témáiban pozitív választ kaptunk, míg voltak olyan területek, amelyekre azt mondták, hogy tisztában vannak azzal, hogy Románia számára ezek szükséges beruházások lennének, de a helyreállítási alapból nem adnak pénzt ilyen célokra. Öntözési rendszerek kiépítésére 3 milliárd euró szerepel a kormány által kidolgozott tervekben. Az Európai Bizottságnál viszont úgy vélekedtek, hogy ez nem egy olyan reform, amely a koronavírus-járvány utáni rezílienciaépítést segíti. Egyes témákat elfogadnak, másokat nem. Szó sincs arról, hogy nem adnak pénzt egyáltalán" - mondta Barna, aki azt is elmondta, hogy az öntözési rendszerek kiépítésére más forrásokat fognak biztosítani az állami költségvetésből vagy a mezőgazdasági strukturális támogatásokból.

A miniszterelnök-helyettes szerint a helyreállítási terv infrastruktúrális fejlesztésekről szóló komponenséről még folynak a tárgyalások. "Ez számunkra egy élet-halál kérdés. A tárgyalások zajlanak. Nem utasították el az ezzel kapcsolatos terveket, csupán a források kalibrálásáról folynak az egyeztetések: a források mekkora része legyen támogatás, és mekkora része hitel" - mondta Barna utalva arra, hogy a kormány azt is tudta előre, hogy az autópályák építésével kapcsolatos beruházások sem feltétetlen szerepelnek az európai helyreállítási alap prioritásai között.

Barna szerint május közepén várható, hogy Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervének konszolidált változatát jóváhagyásra benyújtsák az Európai Bizottságnak. Az eredeti tervet részleteiben itt mutattuk be. (tvr, agerpres)

Címoldali fotó: feruagostodesign/Pixabay

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális