2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

OMV Petrom: ha sokáig késlekednek a hatóságok, okafogyottá válhat a fekete-tengeri földgáz kitermelése

 utolsó frissítés: 14:36 GMT +2, 2021. július 29.

Az OMV Petrom szerint a fekete-tengeri földgáz kitermelése nem késhet tovább, ezért ha a hatóságok nem fogadják el az idén a megígért offshore kitermeléseket szabályozó jogszabály-módosítást, okafogyottá válhat a fekete-tengeri projekt a klímasemleges célok miatt - jelentette ki szerdán Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója.

A Fekete-tenger legjelentősebb gázmezőjében, a Neptun Deepben az osztrák cég birtokolja a kitermelési jog 50 százalékát, másik 50 százalékát az amerikai ExxonMobil, amely jelenleg tárgyalásokat folytat a román Romgaz vállalattal a részesedés megvásárlásáról.

Verchere elmondta, hogy amennyiben az idén nem születik meg a befektetők számára kedvezőbb jogszabály-módosítás "lekéshetik az utolsó vonatot is", utalva ezzel arra, hogy Románia is vállalta, hogy 2050-ig klímasemlegessé teszi az energiatermelését. A vezérigazgató szerint emiatt létfontosságú lett, hogy a jogszabálymódosítás az idén megtörténjen, mert az átállás ideje alatt szükség lesz a gázra, hogy kiváltsa a környezetszennyezőbb szenet az energiatermelésben, ezért "iparkodnunk kell, és tudnunk kell, hogy ez a beruházás fontos Románia számára". Mint mondta, csak akkor hajlandók befektetni, ha stabil adójogi környezetre számíthatnak, hiszen több milliárd euróról van szó.

Pixabay

Szintén szerdán Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója Bécsben úgy nyilatkozott, hogy a Petrom jövője és kilátásai szempontjából "fontosabb, mint valaha" a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelése.

A kormány korábban megígérte, hogy a befektetők számára kedvezőbben módosítja az úgynevezett offshore-törvényt, de mindeddig nem történt érdemleges lépés. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik. (mti)

Fekete-tengerOMV Petrom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális