2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Románia és az Egyesült Államok megállapodtak a moduláris atomreaktorok megépítéséről

 utolsó frissítés: 18:12 GMT +2, 2021. november 05.

Románia és az Egyesült Államok kereskedelmi partnerségi megállapodást írt alá csütörtökön a kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítéséről - közölte a román energiaügyi minisztérium.

A dokumentum aláírását Glasgowban Jennifer M. Granholm amerikai és Virgil Popescu energiaügyi miniszter jelentette be kettejük találkozója után, amelyre az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülése alkalmából került sor. A kereskedelmi partnerségi megállapodás a moduláris atomreaktorok meghonosításával próbálkozó amerikai NuScale Power és a román Nuclearelectrica állami vállalat között jött létre. Ennek értelmében Európában az első ilyen moduláris atomreaktor Romániában épülne meg 2028-ig.

Az energiaügyi minisztérium közlése szerint a karbonsemleges energiaforrás hozzájárul Románia azon vállalásának teljesítéséhez, hogy 2032-ig fokozatosan kivezesse a szénalapú energiatermelést. A közlemény Granholmot is idézte, aki elmondta, hogy az Egyesült Államok az atomenergiát létfontosságúnak tekinti a klímaváltozás elleni küzdelemben. Románia 2030-ig 55 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, illetve ugyanaddig 20,8 százalékról 17,8 százalékra akarja mérsékelni a fosszilis energiahordozók importjától való függőségét. Jelenleg az atomenergia 33 százalékos arányban járul hozzá a hazai energiatermeléséhez.

Románia egyébknt még 2019-ben írt alá egy memorandumot a NuScale Power vállalattal, majd az idén januárban Bukarest egy 1,27 millió dollár értékű vissza nem térítendő támogatást kapott, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktornak. A csütörtöki megállapodás aláírását kedden jelentették be először azt követően, hogy Klaus Johannis államfő megbeszélést folytatott John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal Glasgowban. (mti)

Amerikaatomenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális