2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A kormány a Fekete-tenger gáztartalékaival helyettesítené a szénerőművek energiatermelését

 utolsó frissítés: 13:08 GMT +2, 2021. november 10.

Románia elkötelezte magát, hogy a szénalapú villamosenergia-termelést 2026-ig a Fekete-tenger mélyéből nyert földgázzal helyettesítse - adta hírül Virgil Popescu ügyvezető energiaügyi miniszter a Facebook-oldalán.

A tárca vezetője kedden részt vett egy konferencián, ahol jelen volt az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának helyettes államtitkára is, itt pedig elsősorban Románia energiaügyi stratégiáiról tárgyaltak.

Mint írja, az amerikaiakkal kötött partnerség jegyében moduláris atomreaktor épül, valamint az amerikai, kanadai és francia szövetségesekkel közösen tovább fejlesztik a cernavodai erőművet. Románia tehát elkötelezett abban, hogy teljesen felhagyjon a szénalapú energiatermeléssel, hogy elérjük a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó célokat. Éppen ezért a szenet gázra cserélik, az országnak most erre kell koncentrálnia.

A miniszter azt is közölte, hogy jövő év első felében a minisztérium nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy a fejlesztési alap új kiírásainak köszönhetően a gazdasági szereplők a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelésre összpontosítsanak.

Komoly beruházásokra lehet számítani a megújuló-, az atom- és a gázenergiával kapcsolatban, de ne feledkezzünk meg a hidrogénről sem, amely a jövő "üzemanyaga". Utóbbi terén a fejlesztéseket főként a helyreállítási terv (PNRR) által bonyolítják le - mondta Virgil Popescu. (digi24)

Amerikamegújuló energiaforrásokatomenergiaenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális