2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Cîțu: nem lehet újratárgyalni a helyreállítási tervet, már az utolsó dokumentum is aláírásra került

 utolsó frissítés: 09:54 GMT +2, 2021. november 26.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu szerint az országos helyreállítási tervet (PNRR) nem lehet újratárgyalni az Európai Bizottsággal. A politikus csütörtök este közölte, az uniós alapokért felelős ügyvivő miniszteri minőségében aláírta a PNRR-vel kapcsolatos utolsó dokumentumot is.

A közszolgálati televíziónak (TVR) nyilatkozva Florin Cîţu elmondta, a román hatóságok legfennebb 2023-ban kérhetik majd Brüsszeltől az országos helyreállítási terv "finomhangolását", ha a tervezett beruházások egy részének megvalósítása akadozik. "Ám a PNRR újratárgyalása nulláról indulna, és pénzt veszítenénk" - jelentette ki.

A PNL elnöke elmondta, európai alapokért felelős ügyvivő miniszterként csütörtökön aláírta az utolsó dokumentumot is, ami szükséges ahhoz, hogy megérkezzen Romániába az uniós helyreállítási alapból lehívott támogatás első részlete, 1,8 milliárd euró. Az összeget többek között arra fordítják, hogy az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszeréhez csatlakoztassák a hazai cégek pénztárgépeit. Hangsúlyozta, hogy ezt a pénzt nem lehet például nyugdíjakra költeni.

Románia helyreállítási tervének újratárgyalásáról korábban Marcel Ciolacu PSD-elnök beszélt, aki azzal indokolta a javaslatát, hogy nem vállalhat felelősséget azért, amit az USR a kormányzás alatt tett. Mint ismert, Románia helyreállítási tervének kidolgozása az európia alapok minisztériumának koordinálása mellett történt, amelyet Cristian Ghinea USR-s miniszter vezetett. (agerpres, hírszerk.)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális