2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Négy bank kapott 344 millió eurós bírságot az EU trösztellenes szabályainak megsértése miatt

 utolsó frissítés: 17:58 GMT +2, 2021. december 02.

Az Európai Unió négy nagy bankra -  a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A bizottsági tájékoztatás szerint bizonyítást nyert, hogy a felsorolt bankok devizakereskedési kartellben játszottak össze, amely lehetővé tette számukra, hogy legyőzzék a devizaügyletekben rejlő kockázatokat.

A legnagyobb, 174 millió eurós bírságot az HSBC kapta, míg a másik három bank kisebb büntetést kapott. A Credit Suisse valamivel több mint 83,3 millió euró, a Barclays 54,3 millió euró, az RBS pedig közel 32,5 millió euró büntetést köteles fizetni.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke a bejelentést követően közölte: a bankoknak az összejátszó  magatartása aláásta a pénzügyi szektor integritását, ami kárt okozott az európai gazdaság és a fogyasztók számára. A pénzintézetek devizapiaci információkat és kereskedési terveket cseréltek, alkalmanként egyeztették kereskedési stratégiájukat a Sterling Lads nevű online csevegőszobán keresztül - ismertette.

A tájékoztatás szerint egy ötödik bank, az UBS elkerülte a rá kiszabható 94 millió eurós bírságot, mivel figyelmeztette az Európai Bizottságot a kartell létezéséről. A Barclays, az RBS és az HSBC esetében a brüsszeli testület tíz százalékkal csökkentette a bírság összegét, mert együttműködőek voltak az uniós vizsgálat során - tették hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac