2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Források: a kormánypártok nem értenek egyet a szolidaritási adó bevezetésének módjáról

 utolsó frissítés: 13:13 GMT +2, 2021. december 07.

A hétfői kormányülésen a kabinet tárgyalta a 100 millió eurónál nagyobb üzleti forgalommal rendelkező vállalatokra kivetendő szolidaritási adó bevezetésének lehetőségét - írja a News.ro. A portál politikai forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az RMDSZ által javasolt és a PSD által támogatott intézkedés állandó jelleggel történő bevezetését a PNL ellenzi.

A szolidaritási adó mértéke 1% lenne és a 100 millió eurónál nagyobb üzleti forgalommal rendelkező vállalalatok árbevételére lenne kivetve. A portál szerint a kormánypártok között arról megy a vita, hogy az adónem állandó jelleggel legyen bevezetve, vagy egy egyszeri, mindössze 2022-ben érvényes, a válság hatásait ellensúlyozó adónemként kerüljön bevezetésre. A News.ro szerint a PNL inkább az utóbbi lehetőséget tartja elfogadhatónak.

A tárgyalások egyébként a következő napokban felgyorsulhatnak, hiszen Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn arra tett ígéretet, hogy a 2022-es költségvetés tervezete december 20-ig a parlament elé kerül. A szolidaritási adó bevezetésének nyilván hatása lenne a költségvetésre, így a kormánypártoknak még a büdzsé tervezetének összeállítása előtt egyeszségre kellene jussanak a részletekről.

Marcel Ciolacu PSD-elnök nyilatkozata alapján emellett arra is jó esély van, hogy még a költségvetés tervezetének bemutatása előtt egy másik adónemről, a luxusadóról is döntést hoznak a kormánypártok. "Romániában is vannak luxusjavak, és úgy gondoljuk, hogy ezeket meg kell adóztatni. (...) Emellett léteznek kivételes jövedelmek is. Amennyiben magánszemélyként 1 millió euró jövedelmed van - hogy mondjak egy példát -, normális, hogy létezzen egy szolidaritási adó. A világon mindenhol van ilyen" - mondta Ciolacu. (news.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális