2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ezentúl fel kell tüntetni a termékeken, hogy tartalmaznak-e valódi bőrt vagy szőrmét

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A szerdán az Európai Parlament által elfogadott jogszabály értelmében a jövőben azt is fel kell tüntetni a textiltermékek címkéjén, hogy tartalmaznak-e valódi bőrt vagy szőrmét. Ez különösen az állati szőrre allergiás emberek számára lehet fontos. Az új szabályok megkönnyítik az új textilszálak és innovatív termékek piacra kerülését is. Az Európai Bizottságnak 2013 őszéig értékelést kell készítenie a textiltermékek esetleges eredetjelöléséről, amelyet akár jogalkotási javaslat is kísérhet.

Egyértelművé kell tenni a textiltermékek címkéjén, ha a termék állati eredetű összetevőt tartalmaz. A nyírt állati szőrmét gyakran használják viszonylag olcsó ruházat gyártásakor, a vásárlók számára viszont sokszor nem egyértelmű a különbség a valódi szőrme és a jó minőségű műszőrme között. Ilyen esetben a címkén az "állati eredetű, nem textil alkotórész" információt kell feltüntetni a jövőben. Ez különösen a szőrmére allergiások számára fontos információ.

A Bizottságtól azt kérik, hogy 2013. szeptember 30-ig készítsen tanulmányt a veszélyes anyagokról, hogy fel lehessen mérni, hogy van-e ok-okozati összefüggés az allergiás reakciók és a textiltermékekben található vegyi anyagok, például a színezőanyagok, biocidek vagy nanorészecskék között.


"Made in" címkék

A Parlament szerette volna kötelezővé tenni a harmadik országokból importált textiltermékek esetében az eredetcímkézést. A javaslat azonban megosztotta a tagállamokat, így a Tanács végül elutasította a javaslatot.

A Tanács viszont belement abba, hogy felkérjék a Bizottságot, hogy 2013. szeptember 30-ig készítsen megvalósíthatósági tanulmányt az eredetcímkézés bevezetéséről, mivel így a fogyasztók pontos információhoz juthatnak a textiltermékek származásáról és nyomon követhetik annak útját is. Az értékeléshez jogalkotási javaslat is kapcsolódhat.

A Bizottság jelentésének azt is meg kell vizsgálnia, hogy mennyire lehetne összehangolni a  textiltermékek kezelésére vonatkozó címkéket, lehet-e a ruházati termékeken egységes méretű címke az Unióban, amelyen az allergén anyagokat is feltüntetik. A Parlament szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy az új technológiák, mint például a mikrocsipek vagy a rádiófrekvenciás azonosítás, helyettesíthetik-e a hagyományos címkéket a jövőben.

Az új szabályok alapján a kötelező címkézési szabályok alól mentességet élveznek a személyre szabottan, magánvállalkozó szabók által készített termékek.

A mai parlamenti szavazást követően a textilcímkézésre vonatkozó új szabályokat a tagállamok képviselőinek alá kell még írniuk. Az új szabályok húsz nappal az EU Hivatalos Lapjában történő megjelenés után lépnek életbe. Ugyanakkor a címkézési szabályok tekintetében, mint például a szőrmerészek címkézésének szabályai, két és féléves átmeneti időszakot vezetnek be, hogy az ágazatnak legyen ideje a felkészülésre. (EP-sajtóiroda)

cimkeruha
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális