2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

880 millió lejjel bírságolta meg a Versenytanács a kőolajtársaságokat

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A Versenytanács mai döntése értelmében azok a kőolajtársaságok, amelyek még 2008-ban megegyeztek egymás között arról, hogy kivonják a forgalomból az Eco Premium tipusú benzint, összesen 880 millió lejes bírsággal számolhatnak. Az Európai Unióban ekkora büntetést még soha nem szabtak ki kőolajtársaságokra. A megbüntetett társaságok között szerepel a Petrom, az OMV, a Lukoil, a Rompetrol, a Mol és az ENI. 


Az összeg a vállalatok 2010-es forgalmának 3%-ával egyezik meg, kivéve a Petromot és a Rompetrolt - előbbinél ennél több, másiknál pedig ennél kevesebb bírságot szabtak ki. A Versenytanács szerint ugyanis az intézkedés kezdeményezője a Petrom volt, ezért ők kapták a legnagyobb büntetést: az OMV Petromot és az OMV Petrom Marketinget 366,5, illetve 137,2 millió bírsággal sújtotta, ez az összeg meghaladja a tavalyi árbevétel 3%-át. 

A Rompetrol esetében a bírság kevesebb volt, mint a forgalom 3%-a, mivel a tanács szerint nem vett részt közvetlenül a megegyezésben. Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke közölte, hogy direkt próbákat alkalmaztak a vizsgálat során, illetve az e-mailváltásokat is átnézték. Az egyikben az szerepelt, hogy a "Rompetrol nem jött el a találkozóra". 

Elmondása szerint a bírság mértékét elsősorban nem az ügylet kereskedelmi jelentősége befolyásolta: azért szabtak ekkora büntetést, mert a versenytörvény tiltja, hogy a társaságok egymás között információt cseréljenek és összehangolják áraikat. Egyébként a piacra gyakorolt hatás azért sem volt jelentős, mert az Eco Premium benzinből a társaságok eladásainak kevesebb, mint 20%-a származott, illetve forgalmuk 5%-át sem tette ki. A Versenytanács szerint egyértelmű bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a vállalatok összehangolt akciót hajtottak végre.  


A társaságok fellebeznek a döntés ellen

A Petrom és az OMV Petrom Marketing szerint a hatóság indokolatlanul szabta ki rájuk a bírságot és bíróságon fognak fellebbezni a döntés ellen. A kazah KazMunaiGaz tulajdonában lévő Rompetrol szintén bírósághoz fog fordulni, ugyanis szerintük sem volt indokolt a bírság, a vádat nem bizonyították, ezért a Versenytanács döntése törvénytelen. 

"A Rompetrolt nem értesítették arról az elméletileg közös tervről, hogy kivonják a forgalomból az illető benzinfajtát. Sem hallgatólagosan, sem nyilvánosan nem vett részt ilyen megegyezésben. A vállalat 2008 novemberében döntött a Premium E4-es benzinfajta gyártásának visszavonásáról, a forgalmazás azonban folytatódott a készletek kiürüléséig. A vállalat ezután Euro5-ös benzint kezdett gyártani" - tartalmazza a közlemény. 

Constantin Tampiza, a Lukoil csoport elnökének képviselője a Gandul.info-nak elmondta, hogy a Versenytanács döntése a média és a közvélemény nyomására történt, és nem támasztják alá logikus érvek. Elmondása szerint a vállalatok azért vonták ki 2008-ban a piacról az illető benzinfajtát, mert az eladások kevesebb, mint 3-4%-a származott belőle, és emellett környezetszennyező is volt. 


Kőolajtársaságok: a környezetszennyezés miatt szabadultak a benzinfajtától

A Versenyhivatal a MOL Romániát több mint 80 millió lejre büntette, ez a vállalat 2010-es üzleti forgalmának 3%-ával egyezik meg. A vállalat kérni fogja a végrehajtás felfüggesztését és a döntést megtámadja a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon, a döntés kommunikálásától számított 30 napon belül, a helyi jogszabályi előírásoknak megfelelően - írják közleményükben. 

"A MOL Románia az Eco Premiumot teljes mértékben a helyi gyártóktól és forgalmazóktól szerezte be. A MOL Románia határozott álláspontja, hogy az Eco Premium kivonása a termék portfolióból egyéni üzleti döntése volt, az nem a versenyjog megsértését eredményező megállapodás vagy összehangolt magatartás eredménye" - tartalmazza a vállalat közleménye. (hírszerk./zf.ro/gandul.info)

Az EU-szabályozásnak megfelelően 2005. január 1-jével kezdődően Romániában betiltották az ólmozott benzin forgalmazását. Az Eco Premiumot 2008-ban főként a 9 évnél idősebb személygépkocsik esetében használták. Az ECO Premium-eladások folyamatosan csökkentek 2008-ig, összhangban az ezt az üzemanyagtípust használó idősebb gépjárművek számának csökkenésével. (MOL közlemény)

Petrombüntetéskőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális