2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Háttérbe kerülhet a Marosvásárhely-Jászvásár autópálya?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 19:07 GMT +2, 2018. november 05.

Ha a parlamenten múlik nem. A szállítási minisztériumnál viszont most készül egy tanulmány, amely lehet, hogy egy másik útvonalat javasol Erdély és Moldva összekötésére.


Felmerült a Marosvásárhely-Iași (A8) autópálya építésének elhalasztása, vagy legalábbis háttérbe szorítása - írja a Hotnews egy olyan elemzésre hivatkozva, amelyet a szállítási minisztériumhoz tartozó állami vállalatok az Európai Befektetési Bank szakértőinek bevonásával készítenek. Mint azt a szállítási minisztérium egyik igazgatóságának vezetője is beismerte, a tanulmány azt vizsgálja, hogy a prioritási listán viszonylag előkelő helyen szereplő Marosvásárhely-Iași szakasz helyett milyen fenntartható alternatívák léteznek még arra, hogy autópályával kössék össze Erdélyt Moldvával.

A portál szerint az A8-as autópálya építésének elhalasztása elsősorban azért merült fel, mert az előzetes számításoknál jóval többe, 7 milliárd euróba kerül. Ezt támasztja alá az is, hogy a szállítási minisztérium európai források lehívásáért felelő igazgatója, Cătălin Costache arról beszélt egy konferencián, hogy az Európai Unió következő közös költségvetéséből lehívható források sem lennének elegendőek arra, hogy megépítsék belőle a Moldova Köztársaság határáig érő sztrádát.

"Tulajdonképpen, ha a domborzatot nézzük, akkor mindösssze három átjáró van Moldvába - Dornavátránál, Békásnál és Ojtoznál. Jelenleg mindhárom lehetőséget elemezzük, és anélkül, hogy előre konklúziókat vonnák le, a jelentést hamarosan közzétesszük" - mondta Costache az említett konferencián.

Hamarabb lesz autópálya Kovászna megyében?

A Hotnews ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet a nyilatkozattal kapcsolatban, hogy ha valóban alternatív útvonalat keresnek, akkor előtérbe kerülhet a Fogaras-Brassó-Bákó, A13-as jelzésű autópálya. Ennek megépítése sem lenne olcsó a portál szerint, viszont a hosszúsága miatt jóval kevesebb idő alatt készülhetne el.

Forrás: Hotnews

Forrás: Hotnews

Az információval kapcsolatban megszólalt az egyik legaktívabb közlekedési infrastruktúrával foglalkozó civil szervezet, a Pró Infrastruktúra Egyesület is. A szervezet állásfoglalásában azt közölte, hogy nem nézik jó szemmel az esetleges stratégiaváltást, és azt sem, ha a szállítási tárcánál nem tartják tiszteletben a 2016-ban elfogadott közúthálózat-fejlesztési tervet. Az egyesület elnöke, Ionuț Ciurea szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az információt sem, hogy a szállítási tárca nemrég úgy döntött, vegyes, állami- és magántársulással szeretnék megépíteni és működtetni a Brassó-Comarnic autópályát.

Ciurea úgy véli, hogy a szállítási tárca számára azért válhatott ennyire fontossá a Fogaras-Brassó-Bákó szakasz, mert annak megépültével a tervezett Brassó-Comarnic sztrádán is nagyobb lenne az átutazó forgalom, így pedig a már jó ideje késlekedő Prahova völgyébe tervezett kivitelezés is hamarabb megtérülne, illetve vonzóbbá válna a befektetőknek.

Az azért korántsem biztos, hogy a Brassó-Comarnic autópályából egyhamar lesz valami

"A kormánynak már annyi gondja van az infrastruktúrával, nem hiszem, hogy megengedheti a prioritizálást magának. Mindkét autópálya fontos" - mondta megkeresésünk Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője, a képviselőház szállításügyi bizottságának tagja.

A politikus ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ugyan a Brassó-Comarnic vegyes társulással elképzelt autópálya építésére vonatkozó pályázatot nemrég közzétették, az viszont, hogy mindössze egy hónapja van az érdekelt befektetőknek jelentkezni, szerinte megkérdőjelezhetővé teszi a megállapodás sikerességét. "Az én véleményem, hogy nem fognak partnert találni. Voltak számítások, amelyek szerint az autópálya körülbelül 40 év alatt térülne meg. Egy hónap egy ilyen projekt esetében nagyon kevés" - mondta a képviselő.

A politikus szerint a jelenlegi helyzetben sokan azt gondolják, hogy a közös állami- és magánszerepvállalással készülő projektek megváltást jelenthetnek, egycsapásra megoldhatják az ország infrastrukturális problémáit. "Addig, amíg érvényben van olyan sürgősségi határozat, amelynek az utolsó cikkelye úgy szól, hogy az állami szféra bármikor felbonthatja a magánszférával kötött szerződését magyarázat nélkül, addig nagyon nehezen lehet magán partnert találni egy ilyen vállalkozáshoz. Ki fektet be egy olyan tervbe több száz millió eurót, amelyről bármikor felbonthatják a szerződést vele. Ha nem is ez a kormány, akkor egy másik. Egy ilyen együttműködéshez komoly garanciák kellenek" - mutatott rá a képviselő.

Románia autópálya-térképe a meglévő (zöld), az építésben levő (sárga) és a tervezett (fekete) autópályákról. Forrás: 130km.ro

A képviselő azt is elmondta, hogy egy többpárti törvénykezdeményezésnek köszönhetően, amelyet a szállításügyi szakbizottság már elfogadott, és amely hamarosan a plénum elé kerülhet, sikerülhet törvénybe foglalni a Marosvásárhely-Iași autópályát. Szerinte erre azért van szükség, mert még a Cioloș-kormány idején az autópálya megépítését a 2023 és 2030 közötti időszakra tűzték ki. Amennyiben a törvénytervezetet döntőházként szavazza meg a képviselőház és hatályba lép, akkor a szállításügyekért felelős minisztériumnak kötelessége 30 napon belül elindítani az autópálya megépítéséhez szükséges dokumentáció beszerzési folyamatát. "Ez a tervezet a héten a plénum elé kerül, és akkor törvénnyel oldjuk meg, hogy elkezdődjenek a folyamatok a Maorsvásárhely-Iași autópályát illetően" - mondta Benedek. A tervezetet a képviselőház cikkelyenként már hétfőn megszavazta.

A történethez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a kormány május 24-én elfogadott egy olyan befektetési csomagot, amely szerint a Ploiești-Comarnic-Brassó autópálya mellett a Marosvásárhely-Târgu Neamț-Iași, valamint a Bukarest-Craiova-Lugos autópályá is állami- és magánvállalati partnerségek részeként épülnének meg. Ha hamarosan valóban közzétesznek egy olyan tanulmányt is, amely arra mutatna rá, hogy meg kellene változtati a 2016-ban elfogadott Masterplanban foglalt prioritáslistát, akkor valószínűleg még nagyobb lesz az amúgy sem kicsi káosz autópálya ügyben.

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális