2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

SZMVSZ: a székelyudvarhelyi adókról szóló határozattervezet diszkriminatív a vállalkozókkal szemben

Közlemény utolsó frissítés: 15:55 GMT +2, 2019. november 29.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közleményében fejezte ki nemtetszését a magas területadó, gépjárműadó és parkolódíjjal kapcsolatban.


A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) képviseletében Jakab Áron Csaba elnök, 3 SZMVSZ tagvállalkozó, illetve 13 további vállalkozó vett részt a csütörtökre összehívott székelyudvarhelyi novemberi önkormányzati testületi ülésen, ahol döntés született a városban 2020-ban alkalmazandó adók és illetékek mértékével kapcsolatban - számol be közleményben az SZMVSZ. 

A közlemény szerint az SZMVSZ sikerként könyveli el, hogy a vendéglátásban tevékenykedők kategóriákra osztásával kapcsolatos javaslataikat belefoglalták a jövő évi adók és illetékek határozattervezetébe, azonban továbbra is vitathatónak tartják a működési engedélyek kiváltásának díját.

További fejleményként írnak arról is, hogy az SZMVSZ javaslatának megfelelően 10%-kal csökkent a nem lakhelyként használt ingatlanok adójának kiszámításánál használt adókulcs, bár azt még így is átlagfelettinek tartják. 

"Ezzel szemben viszont maradt a sokak által vitatott eredményekkel dolgozó turisztikai iroda magas katalógusdíja, a tavaly 17-20%-kal megemelt magas területadó a 9-15%-kal megemelt gépjárműadóval, az okos város eszmeiséggel éles ellentétben álló magas sms-es parkolódíjával, és főként a vállalkozókat hangsúlyosan diszkrimináló, 60-70%-kal magasabb parkolóbérleteivel" - állítják a közleményükben.

Hozzáteszik, hogy az SZMVSZ által ismételten javasolt minimis támogatási rendszert ezúttal sem sikerült elfogadtatni.

"Minden alkalommal az a válasz érkezett ugyanis a Hivatal képviselőitől, hogy erre nincs jogi alapjuk, nincs hatáskörük, miközben különböző alkalmakkor a Szövetség számos alternatív lehetőséget felvetett ennek megoldására (alintézményeken, érdekvédelmi szervezeteken, pályázati programokon, stb. keresztül)" - írják. 

Azt sérelmezik, hogy a már évek óta számtalan alkalommal kinyilvánított, megfelelő kommunikációra és együttműködésre vonatkozó igényeiket figyelmen kívül hagyták. 

"Emlékeztetni szeretnénk a tisztelt városvezetést: az adókat és illetékeket szolgáltatásokért cserébe kapják!! Oktatásért, egészségügyért, infrastruktúráért, biztonságért, megfelelő adminisztrációért" - áll a közleményben. (közlemény)

Címoldali kép: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook oldal

Székelyudvarhelyadó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális