2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Cseke Attila: minden miniszter elégedetlen; a fejlesztési tárca költségvetése növekedett

Kérdezett: Kicsid Attila utolsó frissítés: 09:26 GMT +2, 2021. február 13.

Az RMDSZ miniszterét a csütörtök éjszaka bemutatott költségvetés-tervezetről kérdeztük. Gyorsinterjú.


A pénzügyminisztérium csütörtök éjszaka tette közzé Románia 2021-re szóló költségvetés-tervezetét. A fejlesztési tárca 7,15 milliárd lejből gazdálkodhat idén, és Cseke Attila miniszter arra hívja fel a figyelmet, hogy a szaktárca esetében a kiindulási összeg magasabb, mint tavaly volt. Gyorsinterjú a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium vezetőjével. 

Az elégedetlen miniszterek közé tartozik, ahogy azt a román média is sugallta az elmúlt napokban? Kevés az a pénz, amit a fejlesztési tárca kapott?

Cseke Attila: - Minden miniszter elégedetlen, mindenki több forrást szeretne. A helyzet viszont az, hogy én szeretem az almát az almával hasonlítani, és nem az almát a körtével. Sok helyen ugyanis azt vettem észre, hogy az almát a körtével hasonlítják: a 2020-ban végrehajtott költségvetést az idei költségvetés-tervezethez viszonyítják. Ha a fejlesztési minisztérium mostani kezdeti költségvetését a tavalyi kezdeti költségvetéshez hasonlítjuk, az a következő számadatokat mutatja: tavaly a költségvetésben 5 milliárd lej volt előirányozva a fejlesztési minisztériumnak, most pedig 7,15 milliárd lej van. Ez 43%-os növekedés.

A fejlesztési minisztérium az elmúlt években jelentős költségvetés-kiegészítést kapott nyáron, hiszen ez az a szaktárca, ahol nagyberuházások folynak. Mi tehát 43%-os plusszal indítunk a tavalyi költségvetéshez képest, és nagyon sok tervünk, beruházásunk van. Egyetlen példát engedjen meg nekem, épp ma jelentettem be, hogy első fázisban elkészült a három típusprojektünk az új bölcsődeépítési programra. Az egyik prioritásunk ettől az évtől kezdődően az, hogy bőlcsődéket építsünk Románia-szerte, hiszen erre nagyon nagy az igény, és Románia nagy lemaradásban van más országokhoz viszonyítva.

Közben viszont elmarad a nyugdíjemelés, nem bocsátanak ki vakációs jegyeket, az egyetemisták ingyenes vonatozását is megvágja a kormány azzal az érvvel, hogy beruházásokra, fejlesztésekre van szükség. Mi az érv amellett, hogy ezek helyett a társadalmi kiadások helyett inkább a fejlesztési tárca költségvetése növekedjen?

- Azért, mert ennél a minisztériumnál elsősorban a gazdaság működése a tét. A fejlesztési tárcánál minden beruházásba, fejlődésbe fektetett állami közpénz 40%-a visszafordul az országos költségvetésbe adók és illetékek formájában. Másrészt, ezek a források munkahelyek, vállalatok fennmaradását és fejlődését jelentik. Azt eredményezik, hogy az emberek nem veszítik el a munkahelyüket, nem szorulnak rá az állam segítségére. A gazdaság működése szempontjából rendkívül lényeges, hogy a fejlődésre szánt összegek növekedjenek, és a fejlesztési minisztériumnál ebben az évben ez a dolog meg fog történni. 

Cseke Attila

Az ígéretek szerint a fejlesztési tárca büdzséjét még kiigazítják az év folyamán, amennyiben erre szükség lesz. Ezt akkor lehet úgy is értelmezni, hogy nagy a nyomás önökön, jól kell teljesíteni a források elköltésében?

- A fejlesztési minisztérium a költségvetés végrehajtásában mindig is jó volt, és mivel ettől az évtől kezdődően minél több beruházást szeretnénk, biztos vagyok benne, hogy ebben a tekintetben rendben leszünk. A költségvetés-végrehajtásnál minden évben azt lehet látni, hogy vannak olyan minisztériumok, amelyeknek a költségvetése augusztusban jelentősen csökkent, a fejlesztési tárca pedig általában azok közé a minisztérium közé tartozik, amelyeknek nő a büdzséje az év második felében. Ez több mint valószínű, hogy ebben az évben is így lesz.

A fejlesztési minisztertől általában mindenki ígéreteket vár. Ön mit ígér, mire lesz elég ez a forrás? Milyen fejlesztésekre számíthatunk?

- Én ennek kapcsán azt tudom ígérni, hogy ahol még nem jártam - voltam Bihar megyében, Szatmár megyében, ma Háromszéken -, például márciusban Szilágy megyébe, áprilisban Hargita megyébe fogok ellátogatni, a helyi vezetőkkel közösen ott is feltérképezzük a helyi prioritásokat, és ezeket képviselni is fogjuk a minisztériumban. Háromszéken egy új tüdőkórház megépítését vállaltuk, hiszen Sepsiszentgyörgyön a megyei kórház pneumológiai osztálya egy nagyon régi épületben működik. Kézdivásárhelyen van egy helyi önkormányzati forrásból elkezdett uszoda-projekt, amelyet át fogunk venni a minisztériumhoz finanszírozásra és megvalósításra. Baróton 180 férőhelyes lelátóval ellátott sportcsarnokot fogunk építeni.

Érzékelhető volt, hogy nagyon nehezen született meg a költségvetés-tervezet. Várhatóak még kemény tárgyalások, nagyobb fordulatok?

- Ebben a tekintetben nem szaladnék előre, hiszen jövő hét elején, amikor koalíciós megbeszélés lesz, véglegesítődik ez a költségvetés-tervezet. Valószínűleg jövő hét szerdán kerül elfogadásra a kormányban, és onnan kerülhet a parlamentbe.

Címoldali fotó: Cseke Attila Facebook oldala.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális